T v Stanna för Gulf. Sloganen som användes på alla sorters reklammaterial känner du säkert igen.
T h Gulfmack i Emmaljunga 2007. Roligt att se att Nordic Oil använder en klassisk design, med hängskylt och utan överdimensionerade ljusramper, i alla fall på vissa av sina nyomskyltade Gulfmackar. Foto: Gulf.

En återvändande legend

GULF

Tänk hur glad man kan bli. Hur glad man kan bli av att få återse en logotyp längs vägen. Men jag ska ta det från början. Under 1900-talets tre inledande decennier bildades i Sverige ett bensinbolag vid namnet Nafta. Nafta, som urprungligen grundats av bröderna Nobel, importerade bensin från Ryssland men då importen efter ryska revolutionen blev alltmer kontrollerad tvingades Nafta sälja ut sin svenska kedja till amerikanska intressen, nämligen till Gulf. Då var året 1937 och Gulf var således ett av de senare av de klassiska bensinbolagen att nå Sverige. Gulfs brandgula skiva kom att bli ett välkänt varumärke bland Sveriges bilister i nästan 50 år. Två år efter Gulfs intåg till Sverige, 1939, inleddes andra världskriget. Bensinimporten förvårades och ransoneringen var total. Av den del som ändå kom in i landet, via båtar som seglade under lättnad från de krigförande, spelade Gulfs bensin stor roll och Gulfs insats för Sverige under kriget var av stor vikt.

Efter kriget rullade det på, Sveriges ekonomi blev allt starkare samtidigt som bensinmackarna blev fler. Under rekordåren på femtiotalet hade Gulf mer än 4000 stationer runt om i Sverige. Trots det var man inte ett av marknadens ledande bolag, Gulf var aldrig mer än femte största bensinbolag i Sverige.
T v Gulfs logotyper genom tiderna. Från vänster 1937, 1958, 1960 och 1964. Loggan från 1964 används än idag.

Under slutet av 50-talet experimenterade Gulf med en del olika logotyper. Man försökte sig på både en relativt nyskapande variant och en mindre uppdatering av den klassiska skivan. Ingen av dessa var särskilt långlivade och mcket få stationer omprofilerades. 1964 kom istället en ny Gulf-logga, baserad på de klassiska Gulffärgerna och den orangea skivan, som kom att användas än idag.

1970- och 80-talen blev svåra för Gulf och många mackar lades ned innan bolaget lämnades Sverige redan 1983. De kvarvarande stationerna såldes till Kuwait Petrolium (Q8).

Trots att Gulf aldrig var ett av de allra största bensinbolagen i Sverige finns förvånansvärt många spår av bolagets äldre verksamheter kvar. De typiska emaljränderna som kan ses i Nyslätt, pumparna och lyktorna står oftare kvar vid gamla Gulfmackar. Huvudanledningen till det är förmodligen att Gulfs mackar oftas var privatägda och inte direkt ägda av Gulf, vilket vi som mackletare tackar för.

Men Gulf kom inte att lämna Sverige för gott. En novemberdag 2006 beslutades det som ingen trodde skulle hända: Att Gulf återlanseras i Sverige. Företaget Nordic Oil, baserat i Anderstorp, köpte rättigheterna för varumärket och skyltar om sina mackar (Q-star och Pump) till Gulfstationer. Omskyltningen pågår för fullt just nu och när den är klar 2008 ska ca 400 stationer åter bära Gulfs välkända logotyp. Undrens tid är inte förbi!
Ovan Gulf hängskylt i Emmaljunga 2007. Foto: Gulf.
Nedan Gulfpumpar, modell Ljungmans Star 76, i tre färger i Dämbol.
2007 © Erik Andrén